Bedwants: Luxehotels bestrijden dit diertje met online val

De bedwants is een klein insect dat vooral in bedden en matrassen van hotelkamers. Geen gevaarlijk diertje, maar het is wel een eng idee als je ergens op vakantie bent en in je hotelbed wordt gebeten door zo’n bedwants. Daarom proberen luxehotels deze diertjes met een bijzondere technologie te bestrijden.

De bedwants

Het diertje heeft 6 pootjes en een plat ovaal lijf en zijn ongeveer 6 millimeter groot. Vroeger werden ze wandluis genoemd, maar die naam klopt niet. Het is namelijk geen luis, maar een wants. ’s Nachts kruipt de bedwants op je huid om bloed te zuigen. Bedwantsen dragen geen ziektes over, maar de jeukende bultjes kunnen erg vervelend zijn. Veel mensen vinden het ook een eng idee als er beestjes in hun bed zitten.

Nog lang niet uitgeroeid

Aangenomen werd dat de bedwants was uitgeroeid door het gebruik van DDT. Maar in de V.S. keerde de bedwants terug. In Europa kwam aanvankelijk dit beestje niet vaak voor, maar de aantallen stijgen. Ook in Nederland en België rukt de bedwants op en in de matrassen hotels in Amsterdam en Brussel vind je steeds vaker bedwantsen .

bedwants
De bedwants. Bron afbeelding: Wikipdia

Geen goede reclame

Bedwantsen zijn geen goede reclame voor een hotel. Daarom heeft Valpas, een Finse startup die tientallen luxehotels helpt bedwantsen te bestrijden, een val voor bedwantsen gebouwd. Het is een bijzondere val, want er worden geen chemische middeltjes gebruikt, maar het apparaat maakt gebruik van het zogenaamde internet of things. Dit betekent dat apparaten online worden gekoppeld om gegevens te delen.

Een val voor de bedwants

De bedwantsval zit in het bed en scant de kamer, waarbij de bed poten met elkaar worden verbonden en vormen een netwerk. Via dit netwerk wordt het hotel in realtime op de hoogte gebracht van de status van hun kamers. Waarschijnlijk weet je nu nog steeds niet hoe de bedwantsval werkt. Daarom kun je het beste naar de video hieronder kijken. Hierin wordt uitgelegd hoe het systeem werkt.

Bronnen: Horeca Trends, RIVM, Skift, Wirepas