robots van afval

Robots van afval en afgedankte materialen

Mpho Makutu maakt robots van afval. De jonge Zuid-Afrikaan begon al te experimenteren met elektronische uitvindingen toen hij nog op de lagere school zat. Hij bouwde speelgoedauto’s bouwde uit draad en blik. Inmiddels bouwt hij de meest ingewikkelde robots. Allemaal gemaakt van afgedankte materialen en afval.

Uitvinder worden

Mpho Makutu (20) komt uit Zuid-Afrika. Hij is opgegroeid in een arme familie in het dorpje Kopermyn. Makutu was al op jonge leeftijd gefascineerd door technologie en door robots. Zijn droom dan ook was om uitvinder te worden. Zijn ouders vonden hem maar lastig en zagen niets in zijn ambities. Aanvankelijk waren ze niet zo blij met zijn hobby. Makutu haalde namelijk de muziekinstallatie van zijn vader uit elkaar en gebruikte de onderdelen voor zijn eigen projecten. Inmiddels weten zijn ouders beter. Nu maakt hij op afstand bestuurbare auto’s, bewegende kraanvogels, robots en zelfs een bouwkraan van gerecyclede materialen. Zijn laatste creatie is een waterpomp.

waterpomp
De laatste uitvinding van Makutu: een waterpomp

Robots van afval

Inmiddels is Makutu verhuisd naar Johannesburg. Hier volgt hij een opleiding tot automonteur aan het South West Gauteng TVET College. Eigenlijk kon hij niet gaan studeren. Er was eenvoudigweg geen geld om zijn opleiding te bekostigen en om de huur van zijn kamer te betalen. Maar Makutu verzon een truc. Hij besloot namelijk om zijn robots van afval te gaan verkopen aan toeristen. En zijn plan lukte. Hij had geld voor het dagelijkse levensonderhoud en kan inmiddels ook zijn huur betalen.

Rode bouwkraan

Makutu heeft al vele robots gemaakt, maar het meest trots is hij op zijn rode robotkraan die op afstand te bedienen is. Net als een echte bouwkraan kan Makutu’s machine 360 graden draaien. Hij bouwde deze kraan in slechts weken en gebruikte hiervoor allerlei afgedankte materialen. Oude motoren, planken, kapstok, karton, folie van frisdrankblikjes, een rolluik en ander afval. De kraan weegt 12 kilo en heeft een hoogte van 2 meter. De kraan is nog niet af. Makutu heeft nog drie motoren en enkele wielen nodig om zijn uitvinding goed te laten werken.

robots van afval
De rode bouwkraan

Makutu ontdekt

Mpho Makutu werd ‘ontdekt’ door Nuseir Yassin, een internationale vlogger. Hij zag Makutu ergens in Soweto waar hij zijn uitvindingen aan toeristen probeerde te verkopen. Yassin die op social media bekend staat als Nas Daily, maakt een korte video over Makutu en deelde dit filmpje op Facebook. Inmiddels is deze video meer dan 6 miljoen bekeken.

Sinds die tijd hebben ook andere Zuidafrikaanse media interesse voor de kunsten van Makutu. Bekijk deze twee  video’s hieronder.

Creatief met afval

Er zijn meer creatievelingen die low tech oplossingen hebben envan afgedankte materialen en afval de mooiste dingen maken. Zo heeft Alcindo Soares een out door sportschool gemaakt van afval. De Ghanees Franklin Gavua maakt er maskers van, het bedrijf Ecowings maakt van oude autobanden prachtige designertassen en lege plastic flessen kun je gebruiken als bouwmateriaal.

Bronnen: Beautiful News, IOLSowetan Live

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *