De Monobloc stoel heeft inmiddels de wereld veroverd. Het is een massaproduct dat je overal op de aardkloot tegenkomt. Het is dan ook een handige stoel: een lichtgewicht stapelbare stoel en bovendien super goedkoop. En als hij kapot is, kun je hem gewoon repareren!
Stoel uit 1 stuk
Deze Monobloc stel wordt gevormd wordt uit één stuk kunststof. Vndaar dus ook de naam: Mono bloc. De stoel is meestal wit van kleur en wordt gemaakt van polypropyleen. Verder wordt de stoel geproduceerd door middel van spuitgieten voor zo’n $3,- per stuk.
Monobloc: meest gebruikte meubelstuk ter wereld
De oorsprong van het ontwerp is terug te voeren op een ontwerp van D.C. Simpson uit 1946. In de loop der tijd is het design telkens bijgesteld en in 1972 gebruikte Henry Massonnet deze voorgangers voor zijn ontwerp genaamd Fauteuil 300. Dit ontwerp wordt beschouwt als het archetype van de goedkope plastic stoel. Het productieproces verliep super snel en in minder dan 2 minuten rolde de stoel uit de fabriek. Er is alleen nooit octrooi aangevraagd op het ontwerp van de Monobloc, dus iedereen kon dit design namaken. En dat gebeurde ook. Vanaf de jaren tachtig brachten steeds meer bedrijven vergelijkbare modellen op de markt, waaronder Grosfillex Group in 1983. Niet voor niets werd de Monobloc het meest gebruikte meubelstuk ter wereld.
Hieronder een korte documentaire over deze design klassieker.
Monobloc weggooien? Helemaal niet nodig
Zodra dit de stoel kapot is, gooi je hem weg en koop je een andere. Waarom repareren? Voor slechts een paar Euro heb je een gloednieuw exemplaar. Dit gedrag resulteert in 21 miljoen stoelen die jaarlijks in Europa worden weggegooid. Deze superpopulaire stoel laat ook de nadelen zien van de consumptiemaatschappij. Het is een voorbeeld van wat de wereldwijde massaconsumptie van uniforme producten teweeg kan brengen. En waarom? Ook goedkope massaproducten kunnen gerepareerd worden. Ook plastic kun je lijmen. Op Ifixit zie je hoe dat in zijn werk gaat. Daarnaast kun je onderdelen aan elkaar naaien of een kapotte poot of zitting vervangen. De Franse ontwerpers 5.5 Designers hebben hiervoor Reanim bedacht: een prothese voor kapotte stoelen.
Ernesto Oroza bedacht onderstaande oplossingen.
Op Pinterest vind je heel veel creatieve manieren om ze te pimpen en te repareren. Weggooien hoeft echt niet! Lees ook het verhaal van de plastic wasmanden reparateur van Majengo.
Bronnen: ChairPickr, Design Museum, Platform 21, Wikipedia
Geweldig artikel!
Een controversieel symbool van kapitalisme of buitendecoratie? Dat is de echte vraag!
Al het beste,
Claude Van ChairPickr