meubels maken

Meubels maken met tiewraps: eenvoudig én goedkoop

Meubels maken met tiewraps? Hierbij heb je geen hamer en spijkers nodig en bovendien vormen deze meubels maar een geringe aanslag  op je portemonnee. Je kunt de ontwerpen gemakkelijk zelf maken. Download de ontwerpen van de Familiebinder meubels. Dit zijn open design meubels waarbij je alleen wat plankjes, wat plaatmateriaal en een aantal tiewraps nodig hebt.

Open design

Open design gaat over het openstellen van jouw ontwerp. Je geeft anderen de vrijheid en de mogelijkheid om jouw het ontwerp toe te passen of verder te ontwikkelen. De makers van de Familiebinder meubels, de ontwerpers van de stoelen met tiewraps, omschrijven het als volgt

Open furniture, welcome to copy, built to hack

Er zijn heel veel open design initiatieven. Op de Open Design Wikipedia staat er een aantal opgesomd. Appropedia is zo’n initiatief dat zich richt op toegepaste technologie. Ook Instructables biedt heel veel open design aan.

Meubels maken

Ook de meubels van Familiebinder zijn open design en dus voor iedereen vrij te gebruiken. Ben je een redelijke doe-het-zelver, maar heb je niet altijd inspiratie, dan kun je gewoon deze ontwerpen downloaden en het ontwerp namaken of aanpassen. In het geval van de Familiebinder meubels zit het unieke hem in de verbindingen van de stoel. Deze worden namelijk gemaakt met tiewraps. Soms worden deze plastic sliertjes ook wel tie ribs of kabelbinders genoemd. Op de foto hieronder zie je verschillende varianten van deze tiewraps.

tiewraps
Kabelbinders in diverse soorten en maten Silverxxx [CC BY-SA 3.0], via Wikipedia

Meubels maken met tiewraps

Familybinder is een serie meubelstukken die gemaakt zijn met die kabelbinders. In eerste instantie ging het om een kruk, een stoel en een bank. Omdat het zo’n succes werd, hebben de designers ook tafels, banken, strandstoelen en een nachtkastje ontworpen. Alle tekeningen en ontwerpen kun je gratis gebruiken, aanpassen en openbaar maken. Dit heet officieel een CC BY-SA-2.0 licentie.

Meubels maken met tiewraps
Meubels maken met tiewraps!

Ontwerpen downloaden

Op de site van een een van de ontwerpers van deze serie meubels, Magdeleina Reiter, kun je de ontwerpen downloaden. Ook kun je in de Freya Shop kun het boekwerk met al deze ontwerpen online bekijken.

Bekijk hieronder de video waarin deze meubels worden getoond.

Bronnen: Genoeg, Instructables

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *