kartonnen tent

Kartonnen tent voor dakloze Brusselaren

De Brusselaar Xavier Van der Stappen heeft een kartonnen tent ontwikkeld voor daklozen. Deze tent, ‘Orig-Ami’ genaamd, moet daklozen beschermen tegen het winterse weer. Karton is licht en draagbaar en houdt de warmte redelijk goed vast.

Ondernemer en ontwerper

Overdag runt Van der Stappen E-Car, een bedrijf in elektrische auto’s. ’s Nachts helpt hij daklozen. Naast ondernemer is hij namelijk ook ontwerper en brein achter de kartonnen tent voor daklozen. Natuurlijk kunnen daklozen naar opvangcentra, maar niet iedereen kan daar naartoe. In sommige gevallen voelt men zich er niet veilig. Ook kan het zijn dat je huisdier niet mag meenemen. Dan is op straat slapen de enige optie. Maar in de winter is dat koud. Zo’n kartonnen tent biedt dan uitkomst.

Waarom karton?

Karton is licht en draagbaar en houdt de warmte redelijk goed vast. Bovendien zijn deze kartonnen tenten niet illegaal in Brussel en mag je ze overal neerzetten. En last but not least: zo’n kartonnen tent is redelijk betaalbaar  De kosten bedragen slechts $36,-

Bekijk hieronder de video die over deze kartonnen tent is gemaakt.

Kartonnen tent

De kartonnen tent is ontworpen volgens de origami-principes en je kunt de tent als een accordeon opvouwen. Handig als je de tent wilt meenemen in een rugzak. Ook niet onbelangrijk is dat deze kartonnen schuilplaatsen getolereerd worden door de politie. Dat geldt overigens niet voor ‘gewone tenten. Die zijn verboden in de Brussel. In Brussel leven 2600 mensen op straat. Dat is nog een voorzichtige inschatting, want de vluchtelingen die geen dak boven hun hoofd hebben, zijn in dit getal niet meegenomen. Van der Stappen vindt dit aantal veel te hoog en vindt het dan ook moeilijk te aanvaarden.

kartonnen tent
De Orig-Ami.

Gevangenis

De kartonnen tent wordt gemaakt in de gevangenis van het Belgische Lantin. De tenten zijn vervaardigd van gerecycled karton. Na een test door de daklozen met een prototype, werden ongeveer 20 van deze Orig-Ami’s gemaakt. De kinderziektes die in de testfase naar boven kwamen, zijn inmiddels opgelost. Ook wordt er nog geschaafd aan het ontwerp van de tent. Zo wordt de grootte aangepast en is gezorgd voor een tweede ingang. Binnenkort start een tweede productie. Als ze worden goedgekeurd door de daklozen, worden er volgend jaar honderden van deze Orig-Ami’s geproduceerd.

Geïnteresseerd in karton? Lees dan ook het artikel: Groene fiets van karton waarop je echt kunt fietsen.

Bronnen: ADOpen Culture, Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *