Site pictogram Pasa Bon !

Frankrijk in het jaar 2000: En L’An 2000

Frankrijk in het jaar 2000 is een serie ansichtkaarten die werd uitgebracht in 1899. De serie die officieel En L’An 2000 heet, liet een beeld zien van de toekomst van Frankrijk en wel van het jaar 2000.

Ansichtkaarten

De ansichtkaarten zijn getekend door onder meer kunstenaar Jean-Marc Côte. Hij werd samen met collega kunstenaars ingehuurd door een sigarettenfabrikant om een ​​reeks ansichtkaarten te maken als inlegvel voor sigarenkistjes. Er werden 87 tekeningen voor En l’An 2000 gemaakt. Later zouden er ook ansichtkaarten van gemaakt worden die uit konden worden gedeeld op de Exposition Universelle van 1900: de wereldtentoonstelling in Parijs. Maar vanwege financiële problemen is dat niet gelukt en de oplage bleef beperkt. Er zijn weinig van die ansichtkaarten meer behouden. Gelukkig kwam er een serie in handen van schrijver Isaac Asimov, die de tekeningen gebruikte in zijn non-fictiewerk Futuredays: A Nineteenth Century Vision of the Year 2000.

Toekomstvoorspelling

De toekomstvoorspellingen pasten in het Frankrijk van toen. Ook de romans van Jules Verne, die bekend als de schrijver die “de toekomst voorspelde, gingen gretig over de toonbank en met natuurlijk als absolute topper De reis om de wereld in 80 dagen uit 1873. Net zoals de verhalen van Verne waren ook de tekeningen uit de serie Frankrijk in het jaar 2000 soms ronduit vreemd of juist en tikkie naïef, maar sommige tekeningen bevatte toch ook rake voorspellingen. De tekeningen zijn in ieder geval met vindingrijkheid en vooruitziende blik opgetekend. Zo is de voorspelling van draadloze communicatie zeker waarheid geworden. De manier waarop deze is uitgebeeld, klopt niet helemaal, maar de gedachte erachter is wel degelijk goed voorspeld.

Frankrijk in het jaar 2000

Andere voorspellingen waren dat Frankrijk in het jaar 2000 over een luchtbrandweer en vliegende politie zou beschikken, dat in de toekomst de vloeren met een elektrische machine zou worden schoongemaakt, een postbode die al vliegend de post bezorgde en dat je met een rijdend huis op vakantie ging. Ook zouden er op school geen boeken meer gebruikt worden en was er bijzonder openbaar vervoer: namelijk de walvis bus.

Bron Wikipedia

Bronnen: The Culture Trip, Gizmodo, Moss and Fog, Public Domain Review, Wikipedia

Mobiele versie afsluiten