fiets van karton

Groene fiets van karton waarop je echt kunt fietsen

Een fiets van karton, waarop je echt kunt fietsen… Zo’n fiets bestaat echt. Izhar Gafni, een werktuigbouwkundig ingenieur uit Israël heeft zo’n kartonnen fiets ontwikkeld. 

Groene fiets van karton

Izhar Gafni maakt fietsen van karton. De Israëlische werktuigbouwkundige heeft een fiets gemaakt waarop een persoon  van 120 kilo een tocht kan maken. De fiets zelf weegt ongeveer 10 kilo. De fiets is gemaakt van doodgewoon karton. Een goedkoop materiaal, waardoor de fiets niet aantrekkelijk is om te stelen.

fiets van karton

Golfkarton

Niet alleen het frame, maar ook de de wielen, het stuur en het zadel zijn van golfkartonnen vellen gemaakt. gewoon golfkarton dat ook wordt gebruikt voor het inpakken van dozen. Deze vellen worden samengevouwen en geplakt.  Dat gebeurt op een origami-achtige manier, waarna het wordt behandeld om het extra sterk te maken. Dit karton is vele malen sterker is dan gewoon karton en kan met gemak concurreren met metaal en staal.

Bekijk de kartonnen fiets in actie op onderstaande video.

Gerecycled rubber en plastic flessen

De banden en aandrijfriem zijn van gerecycled rubber gemaakt en het zadel en een deel van de tandwielen zijn vervaardigd uit gerecyclede plastic flessen. Het is een van de meest groene producten die je je kunt voorstellen. De fiets is bovendien super goedkoop en de kosten van het materiaal bedraagt slechts $9,-. Hierdoor is de fiets perfect geschikt voor derde wereldlanden.

Luister naar het verhaal van Gafni over de geschiedenis van fiets van karton in actie op onderstaande video.

Cardboard Tech

Het bedrijf van de ontwerper van de fiets, Cardboard Tech, dat Gafni samen met zakenpartner Nimrod Elmish  heeft opgezet, houdt het niet bij deze fiets alleen. Inmiddels is er om een BMX-achtige fiets van karton ontwikkeld en heeft het bedrijf zelfs een kartonnen rolstoel op de markt gezet.

Bekijk nog een innovatie op rijwiel gebied, namelijk de fiets met het draaiend frame.

Bronnen: Cardboard Tech, DezeenFutility Closet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *