Design olifant van Charles en Ray Eames

Charles en Ray Eames hadden een zwak voor olifanten. In 1945 ontwierpen ze een design olifant van multiplex. Het was bedoeld voor kinderen. Maar de olifant werd pas in 2007 in productie genomen. En tegenwoordig kun je hem ook zelf maken: van papier!

design olifant
Afbeelding via : Naoya Fujii via Flickr

Design olifant van multiplex

Het designersduo Charles en Ray Eames was gefascineerd door olifanten en het materiaal multiplex. Ze experimenteerden met met het buigen van multiplex. Het lukte hen en ze ontwierpen tal van meubels van multiplex waaronder de designklassieker de Eames Lounge Chair. Het stel bedacht ook een olifant die van multiplex gemaakt zou moeten worden. er waren twee delen mulitplex voor nodig. Maar het lukt ze niet om de krommingen en buigingen te maken die nodig waren om de olifant tot een design olifant te maken. Er werd in 1946 wel een prototype gemaakt, maar het speelgoed pas in 2007 werd er een kleine editie van dit speelgoed. gelanceerd.

Voor kinderen

Nu zijn er veel meer Eames olifanten te koop. Van kersenhout en zoals het exemplaar hieronder van kunststof, zodat hij eindelijk gebruikt kan worden waar hij ooit voor bedoeld was: als speelgoed voor kinderen. De kunstoffen olifanten zijn tegenwoordig in allerlei formaten en kleuren te verkrijgen.

design olifant
Bron afbeelding: Sinikka Halme via Wikipedia

Design olifant zelf maken

Eames moedigt mensen aan om deze olifant ook zelf te gaan maken. Van multiplex is iets te ingewikkeld, maar van papier is het een makkelijkere klus. Eames heeft een sjabloon ontworpen om je eigen Eames design olifant mee te maken. Maak gewoon een hele kudde olifanten en deel je kunstwerk op Instagram en gebruik de hashtag #myeameselephant. Bekijk hieronder al enkele voorbeelden.

Meer olifanten

Er zijn veel meer bijzondere olifanten. Lees bijvoorbeeld het artikel over de vermomde olifant en de bronzen olifant van Napoleon.

Bronnen: Design Klassieker, Eames Office, Wikipedia