putdeksel prints

De putdeksel prints van Raubdruckerin

Kunstenares Emma-France Raff maakt putdeksel prints. Ze gebruikt putdeksels als sjabloon voor prints van T-shirts, tassen en andere kledingstukken.

Raubdruckerin

Emma-France Raff werkt onder de naam Raubdruckerin. Deze ‘piratenprinter’ vestigt samen met haar collega’s de aandacht op de over het hoofd gezien putdeksels van Berlijn. ze gebruikt de putdeksel als sjabloon. Ze doet dit door inkt aan te brengen op het oppervlak van putdeksel. Overigens zijn het niet alleen putdeksel die als sjabloon worden gebruikt, maar ook roosters, ventilatieopeningen, stoeptegels worden gebruikt om T-shirts, tassen en andere kledingstukken mee te versieren. Op de video’s hieronder zie je hoe het printproces in zijn werk gaat.

Berlijn

Raubdruckerin werkt vanuit Berlijn, maar maakt ook in andere steden putdeksel prints. In Amsterdam werden de fietsstoeptegels als sjabloon gebruikt en in Barcelona heeft het kunstcollectief tegels op de betonnen vloer geprint. En in Brussel werd een ijzeren putdeksel gebruikt als sjabloon voor een tas. Als er kauwgom aan het oppervlak vastgekleefd zit, laat ze het eraan zitten.

putdeksel prints
stoeptegel prints

Het weer

Overigens is weer van invloed op de drukkunst. Steden waar het heel veel regent zijn niet geschikt. Het is dan moeilijk om de inkt aan te brengen en een sjabloon te maken. Naast het printen, neemt ook het opruimen veel tijd in beslag. Het kost zo’n half uur tot een uur in om de boel weer schoon achter te laten. Rabdruckerin werkt bovendien met een inkt op waterbasis. Die laat geen afval en rotzooi achter.

Meer putdeksels

Heb je interesse in putdeksels? Lees dan ook het artikel over het putdeksel vervangen en over de bontgekleurde putdeksels van Japan.

Bronnen: Book of Joe, Bored Panda, Design Boom, The Guardian