Zalipie

Zalipie: een kleurrijk dorpje in Polen

Het plaatsje Zalipie is een kleurrijk dorpje in Polen. Ieder huis is beschilderd met prachtige bloemmotieven. Niet alleen van buiten, maar ook van binnen. Zalipie was ooit een arm dorpje, maar door vieze kachels een creatieve vrouwen is het plaatsje uitgegroeid tot een kleurrijk dorpje en misschien wel tot de parel van Polen.

kleurrijk dorpje
Close up van een muur in Zalipie. Bron afbeelding: Flickr

Kleurrijk dorpje

Hoe deze bijzondere schilderkunst ooit begon, is niet duidelijk. Wel weet men dat de traditie floreerde in de 19de eeuw. In die periode gebruikte men traditionele ovens met een gat in het dak hadden die gestookt werden op hout. Later werden de huizen voorzien van moderne kachels met een schoorsteen. De schilderkunst begon in de tijd van de traditionele kachels. De huizen waren slecht geventileerd, de kachels stootten veel roet uit en dat sloeg neer op de huizen. Om die vieze roetvlekken te maskeren, startte Felicia Curylowa met haar schilderkunst. Over de roetvlekken heen schilderde ze kunstwerken met kleurrijke bloemmotieven. Dit vrolijke initiatief werd ook door andere vrouwen uit het dorp overgenomen en leidde uiteindelijk tot de volkskunst die tot op heden nog te bewonderen is en de Zalipie stijl werd ook in de omringende dorpen overgenomen.

Verf en kwasten

In de 19de eeuw was er geen hobbywinkel om kwasten en verf te kopen. De vrouwen maakten de verf zelf van bakvet en wat kleurstof. De kwasten werden gemaakt van koeienstaarten. Zelfs na de introductie van van moderne kachels zette men deze schildertraditie gewoon voort.

Kleurrijk dorpje
Ook het interieur wordt beschilderd. Bron afbeelding: Wuhazet (Henryk Żychowski) [CC BY 3.0], via Wikimedia
 kleurrijk dorpje
Close up van een muur in dit kleurrijk dorpje. Bron afbeelding: Flickr
Gele muur. Bron afbeelding: Ilona06 — Travail personnel, CC BY-SA 4.0, Wikipedia
kleurrijk dorpje
Prachtige bloemmotieve op een muur in Zalipie. Bron afbeelding: Flickr

Wedstrijd

De schilderingen verdwijnen van loop tijd en de vrouwen moeten het ieder jaar bijhouden. Na het Corpus Christi feest, wanneer de vrouwen het iets rustiger hadden met het werk op de boerderij, begonnen ze allen met het opnieuw schilderen van hun kunstwerken. Tegenwoordig is die activiteit uitgegroeid tot een jaarlijkse wedstrijd die de lokale artiesten aanmoedigt om deze traditie levend te houden en zo blijft Zalipie een kleurrijk dorpje. Ook veel naburige dorpen nemen er tegenwoordig aan deel.

Hou je van kleur? Check dan deze berichten ook eens! Meer bloemenpracht is deze bloemrijke graffiti en dit bloemrijk protest.

Bronnen: Bijzondere Streken, Design You Trust, Lamusdworski, Slavorum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *