Wortelmuseum brengt een ode aan de veelzijdige wortel

Het wortelmuseum in Engeland, is het eerste virtuele museum ter wereld dat volledig is gewijd aan de geschiedenis, evolutie, wetenschap, sociologie en kunst van de wortel.

Wortelmuseum

Er zijn tal van bijzondere musea, Zo is her een haakmuseum, een bananen etiket museum, een museum van mislukkingen en dus ook een wortelmuseum. De missie van het dit museum is om bezoekers te onderwijzen en te informeren over de wortel. Op het carrotmuseum, zoals het museum eigenlijk heet, vind je interessante en nuttige informatie over die doodgewone wortel. Zo vind je informatie over de geschiedenis en vele recepten. Beetje saaie kost. Veel interessanter zijn de wortel trivia.

Wortelfeitjes

Hieronder een aantal wortelfeitjes die waarschijnlijk niet kende.

Er is een opera met een wortel in de hoofdrol. In Le Roi Carotte uit 1872 van Jacques Offenbach gaat het over een tot gewekte weerzinwekkende wortel en zijn lompe hofhouding van rapen en knollen. Deze wortel wordt na een revolutie van de troon gestoten en verdwijnt samen met zijn hofhouding weer in de grond.

In 2005 schreef Ozlem Aydin een proefschrift over de wiskundige analyse van het schillen van wortels. Aydin wilde weten hoe je een wortel het snelst kon schillen met behoud van de lekkere smaak van de wortel. Behandeling met 0,75% natriumhydroxide gedurende 10,5 minuten bij 77 ° C bleek de meeste optimale schilmethode te zijn.

wortelmuseum
Wortelmuseum Bron afbeelding: Pxhere

Je kunt uit een wortel het sap persen. Dan heb je wortelsap. Wist je dat dit Wortelsap ook kunt printen. Kunstenaar Ed Ruscha, gebruikt wortelsap in plaats van printerinkt. Overigens heeft jij ook hij ook geprint met spinaziesap, chocolade en aardbeien.

Wortelmuziek

Een afsluiter is de wortel in de muziek. De wortel staat op heel veel platenhoezen en is onderwerp van vele liedjes. Luister naar It’s Okay to Carrot Billy Mack Collector uit 2016.

Carrots van Brendan Shine gaat over het Ierse volksvoedel: wortelen. Luister hieronder naar een ode aan de wortel.

Sao Tokyoska ‎heeft een hele EP gewijd aan de wortel. Lusiter naar een van de songs getiteld Garden Carrot.

Bronnen: Book of Joe, OpenMETU, Partitura, Wikipedia