Wilhelm schreeuw: Aaaaaaaargggghhh!

De Wilhelm Schreeuw is de bekendste schreeuw in de filmgeschiedenis. En dit geluidseffect is net zoals de Tarzanroep (Oewoewoewoe) en de Shepardton een veelgebruikt geluidseffect geworden.

Man being eaten by alligator schreeuw

Deze schreeuw (Aaaaaaaargggghhh!) is in het Engels bekend als de Wilhelm scream. Deze opgenomen mannenschreeuw is al sinds jaren in vele actiescènes gebruikt. En als je die schreeuw hoort, dan is er wel een heel enge scene te zien. De schreeuw werd voor het eerst gebruikt in 1951 in de film Distant Drums. Een soldaat gespeeld door de Amerikaanse acteur Sheb Wooley, loopt door een moeras en wordt gegrepen door een krokodil en schreeuwt het uit. Dit geluid werd daarom ook wel de Man being eaten by alligator scream genoemd.

Geluidstechnicus

Geluidstechnici ontdekten de schreeuw, maar de Wilhelm schreeuw werd pas populair onder het grote publiek toen geluidstechnicus Ben Burtt, een geluidstechnicus die werkte aan de Star Wars’-soundtrack. Burt zorgde dat deze schreeuw de Wilhelm schreeuw werd genoemd. In de film The Charge on the Red River uit 1953 schreeuwt de soldaat Wilhelm het uit van de pijn nadat zijn been door een pijl van een indiaan is doorboord.

Wilhelm schreeuw
Bron afbeelding: Wikipedia

Wilhelm schreeuw

De Wilhelm scream was oorspronkelijk bedoeld om je flink te laten schrikken, maar het werd. Geluidstechnici van films, die het geluidsfragment decennialang in films bleven plaatsen waar dit paste. Bij actiefilms kun je zo’n schreeuw vaak wel gebruiken, maar het werd ook gebruikt in niet zo voor de hand liggende films. Gewoon voor de lol. Zo’n film is bijvoorbeeld A Star Is Born met Judy Garland.

Meest beroemde schreeuw ooit

Het is waarschijnlijk de meest beroemde schreeuw ooit. Hij is in meer dan 400 films en televisieseries gebruikt, zoals in Star Wars: The Force Awakens, Indiana Jones, Titanic, The Hunger Games, Kill Bill, Django Unchained, Once Upon a Time in Hollywood, in Toy Story Belle en het Beest en Aladdin. Ook in diverse games is de schreeuw te horen waaronder in Red Dead Redemption, Grand Theft Auto IV en Grand Theft Auto: Chinatown Wars. Hier vind je een overzicht van alle producties waarin de schreeuw te horen is. Bekijk hieronder een compilatie.

Bronnen: Breinwekker, Proximus, Wikipedia