Slow TV

Slow TV: een hit in Noorwegen

Slow TV is hot in Noorwegen. Het zijn televisieprogramma’s die uren duren en waarin relatief weinig gebeurd. Saaie marathon tv zou je zeggen. Maar niets is minder waar. De kijkers zitten aan de buis gekluisterd en kijken uren naar deze ongemonteerde reality-tv.

Succes van Slow TV

Niemand weet precies waarom het zo’n succes is. Mogelijk biedt het ontspanning aan mensen die het al zo druk hebben in hun dagelijkse leven. Het is toch heerlijk om naar mooie beelden te kijken waarin nauwelijks iets gebeurt.

Treinreis en breitelevisie

Het begon met een uitzending van 7 uur over een treinreis van de stad Bergen naar Oslo. Er werden een paar camera’s op de trein gehesen, het voorbijtrekkende landschap werd gefilmd en aangevuld met historische beelden. Het geheel werd integraal uitgezonden op tv. Zo’n kwart van alle Noren hebben een deel van deze treinreis gevolgd. Bekijk de uitzending Bergensbanen minutt for minutt hieronder.

Een ander Slow TV programma is National Knitting Night. Een programma over breien. Trage tv waarin alle facetten van het breien komen aan de orde komen. Van het scheren van de schapen tot het breien van de trui. Slow TV die maar liefst 13 uur duurde.

Slow TV

Salmon Swimming Upstream is een ander voorbeeld van succesvolle Slow TV. Dit programma duurde 18 uur en kijkers lieten weten dat dit veel te kort was. Een reis met een cruiseboot langs de Noorse kust werd ook opgenomen. Dit leverde maar liefst 134 uur aan langzame televisie op.

Langzame televisie buiten Noorwegen

Ook onze Zuiderburen hebben Slow TV omarmd. In de uitzending Voor de Ronde verkende sportjournalist Ruben Van Gucht, samen met een grote groep wielerliefhebbers, het parcours van de Ronde Van Vlaanderen.

Ook op YouTube vind je diverse kanalen met langzame en langdurende video’s. Will’s Slow TV Playlist is zo’n kanaal, maar ook Oh My Jetski biedt veel kijkplezier.

Wat vind je bijvoorbeeld van deze grazende bizons?

Te langzaam

Soms kan slow televisie ook te langzaam gaan. Onlangs werd het programma Reinflytting: Minutt for Minutt stopgezet. In dit programma werd een kudde rendieren gevolgd tijdens hun verhuizing van het winterse Finnmark naar het zonnigere Kvaløya-eiland.  Het programma scoorde niet…. te langzaam.

Bronnen: CBS Nieuws, MetrotimeSlow TV, Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *