selfie museum

Selfie Museum onlangs geopend in Californië

Een selfie museum, bestaat dat echt? Jazeker en het Museum of Selfies is onlangs geopend in Californië. Het is een museum over selfies, selfiesticks en over de cultuur van dit bijzondere fenomeen.

Meer dan 1 miljoen selfies per dag

Iedere dag worden er meer dan een miljoen selfies geüpload op Twitter, Facebook Instagram en andere sociale media. De een vindt het fantastisch en de ander vindt het fenomeen selfies het dieptepunt in de menselijke cultuur. Selfies zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse internetcultuur. Maar wist je dat de oorsprong van de selfie, een beeld van je zelf publiceren, zo’n 40.000 jaar teruggaat. Het selfie museum gaat in op de selfie als kunstvorm, de geschiedenis en cultuur van de selfies.

Selfie Uitvinder

Paris Hilton heeft de twijfelachtige eer om de eerste fotoselfie te hebben gepubliceerd. Op 19 november 2006 postte zijen  selfie staat op Twitter.  Maar ook een Australische jongen noemt zichzelf de selfie uitvinder. Hij publiceerde in 2002 een foto van zichzelf en noemde dat type foto een selfie. Op 27 januari 2011 werd er op Instagram een selfie hashtag gebruikt en werd de selfie een hype.

selfie museum
De selfie cultuur is ook doorgedrongen in het dierenrijk. Bron foto: musyani75 via Flickr.

Selfie uit 1839

Toch is Paris Hilton niet de uitvinder van de foto-selfie. De echte bedenker van dit fenomeen is namelijk Robert Cornelius. Hij was een chemicus en amateur fotograaf die in 1839 een zelfportret maakte. Dat ging wat lastiger dan nu. Hij moest namelijk eerst de lenskap van de camera halen, daarna moest hij snel gaan zitten en een minuut niet bewegen, om vervolgens de kap weer op de lens zetten. Ook moest het beeld op de gevoelige plaat nog gefixeerd worden.  Een ander groot verschil was de er maar één exemplaar van deze selfie bestond, terwijl een digitale foto oneindig vaak gereproduceerd kan worden.

selfie uitvinder
De allereerste selfie, gemaakt door Robert Cornelius in 1839. Via Wikipedia

Selfie museum: aap selfie en selfie sticks

In het selfie museum vind je naast foto’s ook 15 interactieve installaties en kunstwerken van selfie-artiesten, bijvoorbeeld David J Slater, de fotograaf achter de virale ‘aap-selfie’. Er is ook een troon die gemaakt is van selfiesticks en je vindt er de  langste selfiestick ter wereld.

Reizende expositie

Het museum is bedacht door de gameontwerpers van escape-room Tai Mamedov en Tommy Honton. Ze nemen zichzelf niet al te serieus. het woord museum is een beetje ‘overdone’ en je kunt beter spreken van een reizende expositie. het entreeticket moet je wel weer serieus nemen.  Een kaartje kost namelijk $25,- per persoon. Het pop-up museum is geopend van 1 april en tot 31 mei. Je moet er voor naar de VS. Ook kun je een kijkje nemen op de The Museum Of Selfies  en op de Facebook pagina van dit museum.

Op dit blog zijn meer bijzondere musea de revue gepasseerd. Zo schreven we onlangs nog over het museum van mislukkingen en het Stenen met mensengezichten museum in Japan.

Bronnen: AfbeeldingenDIY Photography, Resource Mag Online

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *