De putdeksels van Japan zijn ware kunstwerken. Bijna iedere stad heeft zijn eigen putdeksels, bontgekleurd en met zijn eigen symbolen en historische afbeeldingen.
Putdeksel museum
Er is zelfs een putdeksel museum. John Daub van het You Tube kanaal heeft een minidocumentaire gemaakt over de meest bijzondere putdeksels die hij op zijn reis door Japan tegenkwam. Ook bezoekt hij de fabriek waar de deksels worden gemaakt en worden geschilderd, namelijk de Nagashima Imono Casting Factory. Deze fabriek spint garen bij de putdeksel voorliefde van de Japanner. Alleen al voor het ontwerp van zo’n deksel is een bedrag gemoeid van circa 25.000 euro.
Jaarlijkse putdeksel bijeenkomst
Daarnaast gaat hij naar de jaarlijkse putdeksel bijeenkomst, waar verzamelaars en geïnteresseerden bij elkaar komen om putdeksel collectors items te vinden en informatie uit te wisselen. Er worden daar de vreemdste putdeksel collectors items tentoongesteld, zoals bijvoorbeeld speelkaarten met de afbeelding van putdeksel.
Bijzondere putdeksels van Japan
Waarom heeft men toch in Japan die voorliefde voor mooie putdeksels? Volgens Remco Camerota die in zijn boek Drainspotting dit fenomeen heeft beschreven komt dat door de shinto-religie van Japan. Japanners streven nu eenmaal altijd naar perfectie, ook als het gaat om putdeksels. Daarnaast ligt het in de volksaard van de Japanners. Het zit in de cultuur om onwelriekende zaken te maskeren. Onder die putdeksel stroomt vies water, maar door er een mooi gekleurde deksel op te doen, proberen ze dat te verdoezelen.
Bekijk hieronder de minidocumentaire van John Daub
Afbeeldingen van de mooiste putdeksels van Japan, zijn te vinden op Flickr en op Pinterest.
Lees meer bijzondere berichten over Japan.
Bronnen: National Geographic Traveler, NOS