In iedere taal zijn er woorden voor de verschillende kleuren. Maar sommige talen hebben meer woorden om kleuren te benoemen en andere talen hebben er weer minder. Wat is de link tussen kleur, taal en cultuur?
Kleurenspectrum
In 1969 publiceerden de antropoloog Brent Berlin en de linguïst Paul Kay hun boek Basic color terms: their universality and evolution, waarin zijn uitleg gaven over de wijze waarop bij de mens het kleurenspectrum ontstaat. Volgens Berlin en Kay worden kleurtermen in een vaste volgorde opgenomen in een taal. Hoe meer kleurtermen de taal kent, hoe verder gevorderd die cultuur is. Op deze manier probeerden zij te bewijzen dat culturele processen evolutionair zijn.
Kleur, taal en cultuur
Als een taal maar twee kleurtermen kent, bevindt deze zich volgens Berlin en Kay in fase 1. Het gaat dan altijd om woorden voor zwart en wit. Als een taal een derde kleurbenoeming heeft -het gaat altijd om de kleur rood- dan bevindt de cultuur zicht fase 2. In fase 3 en 4 gaat het om groen en geel. Daarna komt bijna altijd blauw en vervolgens bruin. Pas als een taal meer dan acht basale kleurtermen heeft, dan heeft een taal ook woorden voor de kleuren paars, roze, oranje en grijs.
Lees meer over kleuren en bekijk ook het artikel over het lexicon van onvertaalbare woorden.
Bronnen: Miss Cellania, NRC, Tvcn