Kijk eens naar het vogeltje! Anders vliegt het weg!

Kijk eens naar het vogeltje! is een uitdrukking die dateert uit de beginjaren van de fotografie. De fotograaf had toen vaak mechanisch vogeltje op de lens van het toestel zitten en de geportretteerde moesten naar het vogeltje kijken en stilzitten anders zou het vogeltje wegvliegen.

Kijk eens naar het vogeltje!

De uitdrukking Kijk eens naar het vogeltje! dateert uit 1879 en verwijst naar een techniek om de aandacht van zowel kinderen als volwassenen op het juiste moment te trekken. In de begintijd van de fotografie, was er een lange belichtingstijd nodig. Mensen die poseerden voor een foto, moesten heel lang stil blijven zitten. Vooral bij kinderen was dit een groot probleem en moesten ze afgeleid worden zodat zij ook mooi stil bleven zitten. De fotograaf had een truc, namelijk een vogeltje. Aanvankelijk werd er een echte kanarie gebruikt die was getraind om op commando te gaan zingen. Later werd deze kanarie vervangen door een mechanisch koperen vogeltje op de lens van het toestel bevestigd. De kinderen naar het vogeltje kijken anders zou het wegvliegen. Pas als het vogeltje ging tjilpen mocht je weer bewegen. De fotograaf kon het vogeltje laten tjilpen door met een pompje lucht te persen door het fluit mechanisme.

Octrooi op vogeltje

In 1923 kreeg Oscar Schwarzkopf octrooi op het mechanische vogeltje. Ook de koperen Victory Canary Songster, is rond dezelfde tijd geoctrooieerd. The Risdon Manufacturing Company uit Naugatuck, Connecticut produceerde deze vogels.

Het vogeltje dat je hieronder op de twee foto’s ziet is een stuk ouder. Deze Birdie, zoals ze in het Engels worden genoemd dateert van omstreeks 1885.

Kijk eens naar het vogeltje!
Vogeltje uit 1885. Bron afbeelding: Science Museum Group.
Kijk eens naar het vogeltje!
Vogeltje uit 1885. Bron afbeelding: Science Museum Group.

Getjilp

Markus Hofstätter uit Oostenrijk dook in de geschiedenis van de fotografie. Hij kreeg zo’n historisch vogeltje in zijn bezig en heeft het gerestaureerd. Hij begint met het ontvetten van de 140 jaar oude stukken, hij printte in 3D een nieuwe voet. Nadat hij de lensdop heeft verwijderd en in een buis heeft geblazen, onthult hij het vogeltje en laat hij het getjilp horen.

Bronnen: DIY Photography, Smile For Me Toys, This Is Colossal