Site pictogram Pasa Bon !

Japanse paraplu: Yodoe oliepapier paraplu

De Yodoe oliepapier paraplu is een zeer bijzondere Japanse paraplu. De eerste Yodoe paraplu werd gemaakt in de gelijknamige stad. Het is zeer arbeids- en tijdsintensief om zo’n paraplu te maken en er is heel wat vakmanschap om een exemplaar te vervaardigen.

Japanse paraplu van oliepapier

De allereerste paraplu werd gemaakt in 1821 door Kurayoshiya Shuzo en aanvankelijk werden er slechts een paar duizend per jaar geproduceerd. Later werden dit er veel meer. Maar door de opkomst van de moderne paraplu’s daalde de vraag naar de veel duurdere traditionele Japanse paraplu. Veel Yodoe ambachtslieden kwamen dan ook zonder werk te zitten. Eind 1984 stopte ook de laatste Yodoe paraplufabrikant er mee. Toch worden ze nog steeds gemaakt. Helemaal met de hand door de leden van de Yodoegasa Densho no Kai (Genootssschap voor het behoud van de Yodoe Paraplu.

Yodoe paraplu

Om een Yodoe paraplu te maken moeten er 70 stappen worden doorlopen. Ze zijn supersterk. De baleinen en stokken zijn een stuk dikker dan de gewone paraplu’s en worden gemaakt van het meest stevige bamboe. Ze moeten namelijk  bestand zijn tegen de meest barre weersomstandigheden. De bakermat van deze paraplu’s is namelijk de San regio in het zuidwesten van Japan. In dit gebied regent en waait het veel en valt er behoorlijk wat sneeuw en daar moet de Yodoe tegen kunnen.

Op onderstaande video zie je hoe deze paraplu’s met de hand vervaardigd worden.

Google Arts and Culture

Op de site van Google Arts and Culture is een uitgebreide fotoserie te zien waarin het productieproces uiteen wordt gezet. Daar kun je onder meer nalezen dat in vroeger dagen het de gewoonte was dat ouders hun dochters een Yodoe paraplu gaven om hen op deze manier geluk en gezondheid toe te wensen.

Een ander wetenswaardigheid is dat ieder jaar in augustus het Odorikasa festival wordt gehouden waarbij alles draait om de Japanse paraplu.

Lees meer verhalen over paraplu’s en over de Chinese oliepapier paraplu.

Bronnen: The Kid Should See ThisSia MagazineTofoguWikipedia

Mobiele versie afsluiten