Italiaanse historische wijnraampjes maken een comeback

De buchette del vino zijn kleine wijnraampjes die je in heel Toscane kunt vinden. Deze historische wijnraampjes maken een comeback. Ooit werd ze werden gebruikt voor de directe verkoop van wijn op straat vanuit de paleizen. Nu is in tijden van social distancing een handig truc om een wijntje te drinken op straat.

De wijnraampjes van Italië

Deze wijnraampjes werden rond 1600 in Italië geïntroduceerd. De stad Florence telt er alleen al meer dan 150 en in Toscane vind je er nog veel meer. Door de verkoop van wij via deze klein raampje werd vermeden dat het gewone volk de stadspaleizen binnen moest treden. Het volk bleef op deze manier buiten de deur. De wijn werd in de cantina, in de kelders opgeslagen, zodat de bobo’s het hele jaar door een lekker voorraadje wijn bij de hand hadden. Bleek er teveel wijn in de kelder te zijn opgeslagen, dan konden ze dit verkopen aan passanten. Naast verkoopluik waren deze buchette ook een plek om wat eten of een wijnmand achter te laten voor de armen of de reizigers. Het was daarmee een vorm van liefdadigheid. Hieronder kun je twee video’s over deze wijnraampjes bekijken.

Pestepidemie

Ook bij een de pestepidemie van 1634 die in Florence huishield, boden de wijnraampjes uitkomst. Door deze raampjes konden kooplieden wijn door aanbieden, zonder direct contact met klanten te hebben.

wijnraampjes
Een wijnraampje uit Florence. Bron afbeelding: I, Sailko via Wikipedia

Wijnraampjes in de coronacrisis

De wijnraampje raakte door de jaren heen meer en meer in onbruik en bij de overstromingen van 1966 gingen heel veel houten wijnraampjes verloren. De vereniging Buchette de Vino wil de wijnraampje weer in ere herstellen. De organisatie is begonnen om dit ‘wijn erfgoed’ in kaart te brengen. Ook zijn de wijnraampjes in deze coronacrisis meer dan welkom. Sommige wijnraam-eigenaren zijn teruggegaan in de tijd e gebruiken ze hun buchette del vino om passanten te voorzien van een goed glas wijn, een kop koffie en andere drankjes. Dat is social distance wijnverkoop, virusproof en contactloos bovendien. Toscana TV maakte er een reportage over.

Bronnen: Ciao Tutti, Food and Wine, Nag on the Lake, New York Post, Wikipedia