Handgeschilderde advertenties en teksten op muren. Aan de ene kant van de wereld worden ze gekoesterd en aan de andere kant van van diezelfde aardbol, worden ze verboden.
Engelse ghostsigns
Zo kent Engeland de History of Advertising Trust (HAT). Deze organisatie zet zich in om het erfgoed in de Britse reclame te beschermen. HAT heeft onder meer een archief opgezet waarin handgeschilderde advertenties op gebouwen, zijn verzameld. Ooit waren die handgeschilderde reclames een normaal beeld in steden en dorpen. Door de opkomst van bedrukte billboards werden ze minder populair. In Engeland worden ze ‘Ghostsigns’ genoemd. In 2009 werd een archief aangelegd met deze advertenties. De ghostsigns die er nog waren, zijn gefotografeerd en onderzocht. In het Ghostsigns Archive kun je er meer dan 1000 bekijken.
Leidse muurgedichten
In Leiden schrijft men ook muren. Daar vind je namelijk meer dan 120 muurgedichten, in uiteenlopende talen en schriften. Het eerste gedicht, Mijn Verzen, werd in 1992 gerealiseerd door enkele Leidse poëzieliefhebbers. Je kunt zelfs routes lopen langs deze muurgedichten en zo de stad verkennen.
Mexicaanse rótulos
In Mexico stad, in Cuauhtemoc om precies te zijn, is het stadsbestuur niet blij met handgeschilderde advertenties en teksten. Sinds april dit jaar is het officieel verboden om je winkel of eettentje op te sieren met rótulos zoals deze schilderingen in Mexico genoemd. De bestaande schilderingen moeten worden verwijderd.
De reden voor het verbod heeft volgens het stadsbestuur te maken hebben met de hygiëne. De werkruimte moet schoon zijn en de wijken moeten er netjes uitzien. Dit zou de vrede en harmonie in de stad bevorderen. Blijkbaar zijn de rótulos niet netjes en vormen ze een bedreiging voor het samenleven in vrede en harmonie.
Culturele identiteit
De rótulos zijn alomtegenwoordig in Mexico en geven de lokale markten, kleine winkeltjes en straatkraampjes een authentiek Mexicaans uiterlijk. Bewoners, straatverkopers en rótulistas, de commerciële kunstenaars die de afbeeldingen op de eetstalletjes met de hand schilderen, vinden het verbod een bedreiging voor hun culturele identiteit.
Bekijk hieronder het verhaal van Don Luis. Hij is rótulista.
Verzet
Er is veel verzet tegen dit verbod. Niet alleen van bewoners en rotulistas, maar ook van kunsthistorici, muralisten, journalisten, komieken en ontwerpers. Inmiddels is Re.Chida (Red Chilanga en Defensa del Arte y la Gráfica Popular) opgericht. Deze groep verzet zicht tegen dit verbod van het stadsbestuur. In de media werd er mega veel aandacht aan besteed. Duidelijk was vele Mexicanen willen dat rótulos blijven en deze volkskunst en culturele identiteit behouden blijft!
Bron: Design Boom, Printmag, Zocalo Publicsquare