Halloween masker

Halloween en pompoenen

Wat hebben Halloween en pompoenen met elkaar gemeen en waarom is de pompoen hét symbool van deze feestdag? In dit artikel gaan we in op de innige relatie tussen Halloween en pompoenen.

pompoen met beugel
Afbeelding via: Pee Wee

Waarom is de pompoen het symbool van Halloween?

De uitgeholde pompoen met een duivelse gezichten met een kaarsje erin zijn wel het belangrijkste symbool voor Halloween. Vroeger gebruikte men hier rapen voor en werden Jack-o’-lanterns genoemd. Deze pompoen lantaarns komen uit een volksverhaal over Stingy Jack die de duivel opsloot toen hij hem wilde halen. Jack liet de duivel uiteindelijk vrij onder voorwaarde dat hij nooit naar de hel hoefde. De duivel hield zich aan zijn afspraak en hij hoefde niet naar de hel. Jack klopt vervolgens aan bij de hemelpoort. Maar hij mocht niet niet naar binnen. Dat kwam door de slechte daden die hij tijdens zijn leven had begaan. Als straf liet de duivel Jack eeuwig zwerven met slechts een brandend kooltje uit het hellevuur dat hij droeg in een raap om zijn weg te verlichten. In de V.S. waar heel veel Ieren naar emigreerden, werden deze rapen vervangen door pompoenen.

Pompoenen

Pompoenen zijn onlosmakelijk verbonden met Halloween. Daarom hieronder een ode aan de pompoen. Hieronder de dans van de Spooky Scary Skeletons.

Mooie stop motion over een pompoen en nog een pompoen, getiteld Halloween Awakening.

Een Halloweenpompoen op je kop, is lang niet zo eng als slecht adem adem. Gebruik gewoon Chlorodent tegen die onwelriekende luchten en haal die pompoen van je hoofd. Deze reclame dateert uit 1953

Halloween masker
Afbeelding via Weird Vintage

En wil je heel lang genieten van Halloween. Dan is er de video Scary Sounds Of The Season. Heel veel enge geluiden.  En als dat nog n0eit genoeg is kun je 10 uur lang kijken én luisteren naar een brandende pompoen. Slow tv voor halloween!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *