Site pictogram Pasa Bon !

Gumboot dans van de mijnwerkers in Zuid Afrika

De Gumboot dans is de dans van de mijnwerkers in Zuid Afrika. De dansers dragen rubber laarzen, de zogenaamde gumboots. De dans is ontstaan in de Zuid-Afrikaanse goudmijnen tijdens de apartheid. De Gumboot dans was een manier om met elkaar te communiceren, want met elkaar praten mocht niet.

Morsecode

De dans is in het begin van de twintigste eeuw ontstaan tijdens de apartheid. De arbeidsomstandigheden in de mijnen waren keihard. Zo mochten de mijnwerkers niet met elkaar praten en wilden natuurlijk wel met elkaar in contact zijn. Daar vonden ze een truc op.  mijnwerkers droegen rubberlaarzen en door het stampen met die laarzen groeide uit tot een soort morsecode. Via deze alternatieve communicatie methode, kon het tikken tegen de laarzen een code zijn om iets tegen iemand te zeggen of om aan te kondigen dat er iemand aankwam. Ook zijn veel van de danspassen parodieën op de officieren en bewakers in de mijnen en barakken. Deze morsecode is door de jaren heen uitgegroeid tot een nieuwe wereldwijd bekende dans en wordt veelvuldig op scholen gedanst door kinderen.

Gumboot dans

Bij een Gumboot dansoptreden dragende dansers rubberlaarzen. Daar zitten vaak bellen aan vast, die gaan rinkelen als de dansers op de grond stampen. Vroeger waren die bellen overigens kettingen en ketens. De bellen van nu herinneren aan het geluid van de ketens die mijnwerkers aan hun enkels kregen gebonden als ze de mijn afdaalden.

Gumboot dansers in actie. Bron foto:  Laura Sa via Wikipedia

Inspiratie

De Gumboot dans is een belangrijke inspiratiebron voor hedendaagse hiphop en breakdance groepen. Door Gumboot elementen in de moderne dansen te verwerken, wordt de helse geschiedenis van de  zwarte gemeenschappen in Zuid Afrika op een positieve manier gekeerd. De regering van Zuid-Afrika heeft de dans ook erkend als nationaal erfgoed.

Een andere bijzondere dans is de Moko Jumbies, waarbij de dansers op stelten bewegen.

Bronnen: Messy Nessy Chic, Mijn Zuid Afrika, Wikipedia

Mobiele versie afsluiten