Grenssluiting

Grenssluiting met Bollywood songs

Bij de grensovergang van Wagah, ook wel de Aziatische Berlijnse Muur genoemd, vindt iedere avond een ceremoniële grenssluiting plaats. Het lijkt op een militaire dans en is een soort hanengevecht van de grenswachten. Met veel machtsvertoon houden de Indiase Border Security Force en de Pakistan Rangers een parade.

De vlaggen

Deze ceremoniële grenssluiting vindt plaats sinds 1959. Hierbij worden bij zonsondergang de vlaggen van beide landen tegelijkertijd neergehaald. De vlaggen worden gevouwen, twee soldaten schudden elkaar de hand en de poorten sluiten. Veel theater, hoog opgeheven benen, mannen met snorren en Bollywood songs. De grensceremonie is een symbool van zowel samenwerking als rivaliteit die tussen de twee naties bestaat.

Grenssluiting
Grenssluiting: Bron afbeelding: Samir103 via Wikipedia

Wagah

Wagah is de enige land-grensovergang tussen India en Pakistan. De stad ligt op de Grand Trunk Road tussen de steden Amritsar in India en Lahore in Pakistan. Wagah zelf is een gedeelde stad, de Radcliffe lijn loopt er dwars doorheen, met als gevolg dat sinds de onafhankelijkheid in 1947 de oostelijke helft van de stad in India ligt en de westelijke in Pakistan. Bekijk hieronder de grensceremonie in actie.

Bronnen: Futility Closet, Wikipedia