Boekenclub van David Bowie

Boekenclub van David Bowie: elke maand een boek!

De Boekenclub van David Bowie is een feit! Het idee voor deze boekenclub is ontsproten uit het brein Bowies zoon Duncan Jones. De boekenclub start met de 100 favoriete boeken van zijn vader: “Reading with David Bowie”. 

Boekenclub van David Bowie
David Bowie tijdens een opname voor AVRO’s TopPop in 1974. Bron foto: Wikipedia

100 beste boeken

“My dad was a beast of a reader” Bowie vertelde Jones. Een Bowie was inderdaad een enorme lezer. Hij stelde in 2013 een lijst op met de 100ste allerbeste boeken. Bijzonder is dat Bowie ooit een nummer heeft geschreven met de titel I Can’t Read. Hij heeft het niet zelf geschreven en het is een cover een nummer van de Britse band Tin Machine. Bowie nam het nummer in 1997 op voor de soundtrack van de film The Ice Storm. De eerste regels van het nummer luiden als volgt.

I can’t read and I can’t write down
I don’t know a book from countdown
I don’t care which shadow gets me
All I’ve got is someone’s face

Boekenclub van David Bowie

Bowie stond bekend als een literatuur veelvraat. Hij verslond boeken en kon wel 4 tot 5 exemplaren per week lezen. Die leesdrift wil de zoon van Bowie ook doorgeven aan iedereen die zijn literaire kennis wil verbreden of om gewoon te gaan beginnen met lezen. Jones wil het liefst dat geïnteresseerden de Bowie boeken gaan lezen en hierover online in discussie gaan. Jones zal iedere laatste dag van de maand op zijn Twitter account het boek voor de komende maand plaatsen. Volg gewoon de hashtag #BowieBookClub of neem een kijkje op de website van de boekenclub van Bowie.

Eerste boek uit de boekenclub

Het eerste boek uit Bowie boekenkclub is Hawksmoor van Peter Ackroyd uit 1985. waarin twee verhalen worden verteld die met elkaar zijn verweven en in zich in verschillende eeuwen afspelen. Het ene verhaal gaat over architect Nicholas Dyer, een aanhanger van het occultisme,  die 7 nieuwe kerken moet ontwerpen. Het andere verhaal gaat over Nicholas Hawksmoor een detective werkzaam bij Scotland Yard, die een serie vreemde moorden moet oplossen.

Bronnen: Mixed Grill, Open Culture