bibliotheekbus

De bibliotheekbus: een rijdend boekenfeest

De bibliotheekbus is een mobiele bibliotheek en komt in streken waar het geen zin heeft om een bibliotheek in een pand te vestigen. Meestal zijn er te weinig inwoners. Ook kan het zijn dat de bus speciaal is bedoeld voor kinderen die nog niet alleen naar de stad mogen reizen om een bieb te bezoeken. Zo’n reizende bieb biedt dan uitkomst.

Biblitheekbus: een feest

Het is altijd een feest om tussen de boeken te scharrelen, maar ook is het vaak een feest om naar zo bus te kijken. Vaak zijn ze prachtig vormgeven, zien ze er vrolijk uit en krijg je echt zin om zo’n bibliotheekbus te bezoeken.

Russ the Bus is zo’n bijzondere bieb bus. Hij is ontworpen voor het schrijversfestival voor kinderen in 2015 in Sydney. Het ontwerp is afkomstig van LAVA. De bus stond ergens bij de sloop en werd opgeknapt. Met name het interieur is erg bijzonder. Alle stoelen gingen eruit en 125 multiplex platen werden in de bus gemonteerd. Deze boden zo’n 60 meter aan boekenplank.

bieb bus
Het interieur van Russ the Bus

In Italië rijdt het busje, il Bibliomotocarro, van Antonio La Cava. Eigenlijk geen biblitheekbus, maar een bibliotheekkarretje. La Cava is een gepensioneerde onderwijzer uit Ferrandina, Italië. Door zijn werk wist hij hoe belangrijk het was dat kinderen gaan lezen. Alleen was er op het Italiaanse platteland geen bieb in de directe omgeving. Daarom gaat hij er met zijn Ape motor naar de kids toe. Hij heeft zo’n 700 boeken ‘aan boord’.

bibliotheekbus
Il Bibliomotocarro

Op de video hieronder zie je il Bibliomotocarro in actie.

Op On the Book Shelf stond een prachtig exemplaar uit het zuiden Denemarken en ontworpen door Peter Callesen. Voor het design heeft de ontwerper zo’n 500 verschillende boeken uit de plaatselijke bibliotheek gefotografeerd. De plaatselijke bewoners van het gebied hebben vervolgens titels van boeken bedacht. Deze nieuwe titels heeft hij op de gefotografeerde boeken ‘geplakt’. Deze boeken staan nu op de buitenkant van de bus. Hieronder twee foto’s van deze bieb bus.

bibliotheekbus
Deze bibliotheekbus is een ontwerp van Peter Callesen
bibliotheekbus
Een close up van de bibliotheekbus van Peter Callesen

lees ook het bericht over de Biblioburro: de bibliotheekezel uit Colombia.