Berezka Ensemble

Berezka Ensemble danst ‘zwevend’ ter ere van het noorderlicht

De danseressen van het Berezka Ensemble lijken eerder te zweven dan te dansen. Je ziet wat er op het podium gebeurt, maar het is bijna niet te geloven.

Het Berezka Ensemble

Het Berezka Ensemble in 1948 werd opgericht door Nadezhda Nadezhdina. Sindsdien reist het gezelschap over de hele wereld en ze doen iedereen versteld staan met de hypnotiserende dans, sierlijke kostuums en vloeiende bewegingen. Het hoogtepunt van hun optreden is de dans ter ere van het noorderlicht dat te zien is bij de noordelijke grenzen van de Russische vlakten.

Berezka ensemble
Het Berezka ensemble in actie Bron afbeelding: Pxhere

Zwevende stap

Deze “zwevende stap” zoals de danspas heet, is uitgevonden door Nadezhdina zelf. Deze ‘zevende dans maakt deel uit van alle shows van het Berezka Ensemble. Het lijkt alsof de groep zwevend over de vloer glijdt. Het lijkt heel eenvoudig, maar is in werkelijkheid heel complex en pijnlijk bovendien. De ballet danseressen dansen namelijk op spitzen waarbij ze op de tippen te dansen (sur les pointes) en dat kan behoorlijk veel pijn doen
Deze techniek in combinatie met de lange jurken geeft de illusie van zweven.

Bekijk hieronder enkele video’s van deze zwevende dans van Berezka Ensemble.

Hou je van dans? Lees dan ook het artikel over de Moko Jumbies. Zij dansen op stelten. Of over de Gumboot dans van de mijnwerkers uit Zuid Afrika en de Ballet rotoscoop.

Bronnen: Messy Nessy Chic, Oddity Central, Open Culture

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *