Reddingsoperatie van een dorp

Reddingsoperatie van een dorp in China

In China heeft de zakenman Ma Dadong een reddingsoperatie van een dorp op poten gezet. Hij redde een dorpje  door het te verplaatsen naar een locatie 700 kilometer verderop. Als dit dorpje op de oorspronkelijke plek zou blijven staan, dan zou het onderwater komen te liggen. De Chinese overheid gaat er namelijk een grote dam bouwen.

Historische dorpje in China

De Chinese miljardair zakenman Ma Dadong heeft een historisch dorpje in Fuzhou gered. Hij gebruikte zijn eigen geld om 50 Ming en Qing keizerlijke villa’s en 10.000 kamferbomen te verplaatsen van Fuzhou naar Shanghai dat zo’n 700 kilometer verderop ligt. Het verlaten dorp dreigde onder water te komen staan omdat de overheid een nieuwe dam wilde bouwen.

Reddingsoperatie van een dorp

Ma Dadong heeft een enorme reddingsoperatie opgezet om zo het dorp te behouden. Dat wilde hij graag, omdat zijn ouders uit dit gebied komen. De operatie duurde maar liefst 15 jaar. Steen voor steen werden de huizen, van soms wel 500 jaar oud, afgebroken. Al dit materiaal werd bewaard in een grote opslag. Ook alle 10.00 kampferbomen werden verplaats. Sommige van deze bomen waren al mee dan duizend jaar. De bomen werden teruggesnoeid en per vrachtwagen naar hun nieuwe locatie gebracht. Bekijk hieronder een reportage van Dezeen

Dorpje wordt resort

En Ma Dadong zou geen zakenman zijn, als ij er niet aan wilde verdienen. Het nieuw opgebouwde historische dorp is inmiddels een toeristische locatie geworden en maakt deel uit van de superdeluxe Aman Resorts. Het is het vierde Aman complex in China en het allereerste in Shanghai. Het resort bestaat uit 13 villa’s en 24 studio’s. Natuurlijk is het resort omgeven door een enorm bos van kamferbomen.

Ze verdrinken ons dorp

Overigens doet het verhaal van het dorpje me denken aan het boek ‘Ze verdrinken ons dorp’ van An Rutgers van der Loeff, waarin de inwoners van het bergdorp Saint Sylvestre hun huizen voorgoed moeten verlaten, omdat het dorpje plaats moet maken voor een stuwmeer.

Bronnen: Het Nieuws van de VooruitgangCNN, Departures

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *