Indiase superbaksteen van afval

Indiase ingenieurs hebben een superbaksteen van afval ontwikkeld. Een duurzame baksteen die de afvalberg een stukje kleiner laat worden en bovendien veel sterker is dan traditionele bouwstenen.

Indiase superbaksteen

Ingenieurs van het Indiase bedrijf Rhino Machines hebben in samenwerking met architectenbureau R + D Studio een duurzaam alternatief ontwikkeld voor de traditionele baksteen, de silicaplastic bouwsteen: een superbaksteen die op alle vlakken beter is dan de traditionele baksteen.

Bouwsector

In India, en eigenlijk wereldwijd, zorgt de bouwsector voor een belangrijk deel van de opwarming van de aarde. Een voorbeeld is beton. Dit is een van de meest gebruikte materialen in de bouw. Jaarlijks wordt 30 miljard ton cement en beton geproduceerd, verantwoordelijk voor zo’n 5 tot 7 procent van de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen zoals CO2. Hoog nodig dat er in de bouwsector aandacht is voor duurzaam alternatieven van bouwmaterialen. De Indiase superbaksteen is daar een goed voorbeeld van. het is een duurzame innovatie, want de baksteen is gemaakt van afval en bestaat voor 80% gerecycled zand en stof afkomstig van bouwplaatsen. De overige 20% bestaat uit plastic afval.

superbaksteen

Bouwmateriaal van afval

De gieterij van Rhino Machines zorgde voor enorme hoeveelheden afval. Het bedrijf wilde deze hoeveelheid terugbrengen en recyclen tot nieuw bouwmateriaal. Ze begonnen te experimenteren en de silicaplastic baksteen was het resultaat. Het bedrijf verzamelde meer afval en konden een heuse productielijn opzetten. Deze superbakstenen bleken van een veel betere kwaliteit dan gewone bakstenen en uitgerekend is dat ze 2,5 keer sterker dan de gewone rode kleibakstenen. Bovendien is er 80% minder natuurlijke hulpbronnen nodig om ze te produceren.

Op onderstaande video vertelt Manish Kothari van Rhino Machines over het avontuur van de superbaksteen.

Meer over bakstenen

Je vindt op Pasabon ook andere berichten over de baksteen en bouwmaterialen. Zo vind je een bericht over het huis van kurk dat is gemaakt met een soort legoblokken of over de kunst van het metselen metselen van een bakstenen muur

Bronnen: Design Boom, Moss and Fog, One World, Yanko Design

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *