huis van kurk

Huis van kurk gebouwd van legoblokken

in Engeland is een huis van kurk gebouwd. Het Cork House is gemaakt van bouwstenen van kurk. De bouwstenen worden net als legoblokken op elkaar gestapeld en vormen zo de muren én het dak van het huis.

Bouwen met kurk

Het huis van kurk is ontworpen door Matthew Barnett Howland. Dit ontwerpbureau koos voor kurk, omdat het een natuurlijk, isolerend, herbruikbaar, antibacterieel en duurzaam materiaal is. Bovendien ruikt het lekker! Je vindt het Cork House in Berkshire, Engeland. De bouwstenen zijn gemaakt van duurzaam geproduceerde kurk uit Portugal. Eigenlijk is het het restmateriaal, dat overblijft na het productie van wijnkurken.

Legoblokken

Met behulp van een stoompers worden al deze restjes kurk tot blokken geperst en in handige afmetingen gezaagd die weer als bouwstenen te gebruiken zijn. Dit zaagproces is best ingewikkeld want ze hebben sleuven en uitsteeksels, zodat je ze net als legoblokken, kunt stapelen. Er is geen water, lijm of cement nodig om de blokken aan elkaar te bevestigen. En dat is ook handig als je het huis weer wilt afbreken. Het kurken huis is dan weer makkelijk uit elkaar te halen en bouwstenen kun je daarna opnieuw worden gebruiken.

huis van kurk

Wind- en waterdicht

Het huis van kurk is de enige in zijn soort en bestaat naast kurk uit houten balken, die het gewicht opvangen. Het kurk maakt het huis wind- en waterdicht, zorgt voor isolatie en het materiaal is ook nog eens brandveilig. Op de video hieronder krijg je een rondleiding door het Cork House.

Duurzaam huis

Het huis van kurk is een duurzaam huis. Goedkoop is de bouw niet. Kurk komt namelijk van de bast van de kurkeik en die kan maar eens in de tien jaar geoogst worden. Er is gewoon te weinig kurk om er veel huizen mee te bouw en is daarom nog behoorlijk prijzig. Maar prijzig of niet, de ecologische voetafdruk is klein. Bovendien is het een prachtig ontwerp. Het huis won dan ook de Riba Sustainability Awards.

Lees ook het bericht over bouwen met ecobricks en boomhutten van afval.

Bronnen: Design Boom, Dezeen, Het Kan Wel, Matthew, Barnett, Howland, Stichting Milieu Net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *