Beweegbare huizen op Texel

De woningnood op het eiland Texel is hoog. Woningcoöperatie Woontij lost dit probleem op door beweegbare huizen te gaan bouwen. Dit zijn sociale huurwoningen die binnen een paar dagen worden gebouwd en heel makkelijk weer kunnen worden afgebroken én groter of kleiner worden gemaakt.

Woningnood op Texel

Er wonen 13.643 mensen op Texel, waarvan er 1200 op zoek naar een huis. het lukte de directeur van Woontij Jan van Andel niet om een bouwbedrijf te vinden die op korte termijn en voor een redelijke prijs, kwalitatief goede huizen kon bouwen. Op dit moment is de woningnood hoog, maar over twintig jaar is de vraag naar sociale huurwoningen misschien weer anders. Daarom kwam woningcoöperatie Woontij met een vernieuwende oplossing: duurzame, beweegbare woningen. De woningen zijn zelfvoorzienend, binnen een paar dagen op te bouwen en af te breken en gemakkelijk te verplaatsen.

Bouwpakket

De nieuwe woningen zijn niet alleen verplaatsbaar, maar het is ook mogelijk om deze huizen groter of kleiner te maken. Het zijn een soort bouwpakketten met  diverse kant en klare modules. Deze beweegbare woningen kunnen eenvoudig uit elkaar worden gehaald om ze vervolgens ergens anders weer op te bouwen. Op de video wordt het concept van deze beweegbaren huizen uitgelegd.

Duurzame beweegbare huizen

De woningen zijn ook net zo comfortabel als een ‘normaal’ nieuwbouwhuis en zijn goedkoper dan de klassieke bouw. De bouwkosten van een gemiddelde sociale huurwoning in Nederland bedragen €123.000 inclusief btw. Er wordt ook rekening gehouden met het klimaat. De woningen zijn duurzaam en alle onderdelen zijn herbruikbaar, of biologisch afbreekbaar en de huizen zijn niet aangesloten op het riool en het aardgas. De huizen maken gebruik van zonne-energie en zijn uitgerust met zonnepanelen en een zonneboiler. Sommigen hebben een warmtepomp, anderen maken gebruik van waterstof. De eerste 700 huizen worden momenteel gebouwd.

Dat juist deze woningen op Texel worden gebouwd is niet zo vreemd. Het eiland wil in 2020 volledig zelfvoorzienend zijn, minder afval produceren en water besparen.

Lees meer berichten over bijzondere architectuur.

Bronnen: Een Vandaag, Het Kan Wel, Telegraaf

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *