schoenen als plantenbak

Schoenen als plantenbak: recycling én kunst

Wat doe je met oude schoenen, laarzen of klompen. Weggooien is zonde en niet nodig want je kunt oude schoenen als plantenbak gebruiken. Niet alleen creatieve recycling, maar ook kunst! In dit artikel een aantal voorbeelden als inspiratie.

Recycling van oude schoenen

Youtube staat vol met voorbeelden van mensen die van hun oude schoenen gebruiken als plantenpot en ook vind je talloze filmpjes van schoenen tuinen. Hieronder hebben we een aantal filmpjes geplaatst over de schoen als plantenpot. Op onderstaande vind vind je 22 voorbeelden van oude laarzen en afgetrapt schoeisel dat is omgetoverd tot een prachtige plantenbak.

Nog meer inspiratie kun je op dit filmpje bekijken

https://youtu.be/2q2JIOZ_seM

BrightGreenThumb heeft een schoenen tuin gemaakt. De gouden tip is om een gaatje in de zool van de schoen te boren. Anders kan het water er niet uitlopen en dat moet natuurlijk wel, anders verzuipt de plant

Doe-het-zelf schoenen als plantenbak

Het is niet zo moeilijk om zelf een schoenen plantenbak te maken. het is vrij simpel, maak een gaatje met een schroevendraaier of boormachine in de zool, zodat bij een fikse regenbuit overtollig water kan weglopen. Vul de schoen met potaarde en plaats er een plantje in. Op Gardening Know How en Den Garden staat het allemaal nog eens uitgelegd.

schoenen als plantenbak
Oude wandelschoenen: maak er een plantenbak van. Bron afbeelding: Pixabay

Kunst van oude schoenen

De Japanse kunstenaar Kosuke Sugimoto, die ook bekend is onder de naam Shoetree, heeft deze vorm van recycling tot kunst verheven. Hij maakt van oude vintage Nike sneakers de meest bijzondere plantenbakken. Hij laat de schoenen langzaam gecontroleerd verrotten en decoreert ze met mos en plantjes.

Dit geheel moet langzaam groeien. Het hele proces duurt maar liefst zo’n drie jaar. Het liefst gebruikt Shoetree Nike Air Max Uptempo 1995 en Air Max Classic 1996 als basis voor zijn kunst. Hieronder twee voorbeelden. Op zijn Instagram account vind je er nog veel meer.

schoenen kunst
schoenen kunst

Hou je van schoenen en kunst, lees dan ook het bericht over de gebreide sneakers en deze transformatie van oude laarzen.  Ook handig is de schoenvetersite.

Bronnen: Design You TrustPlain Magazine