Vogelhuis dakpannen: architectuur voor vogels

Het Turkse bedrijf Hitit Terra maakt vogelhuis dakpannen. Die zijn hard nodig want de stedelijke vogelpopulaties hebben weinig plek om nestjes te bouwen.

Nederlandse vogelhuis dakpannen

Het idee voor deze bijzondere dakpan is afkomstig van de Nederlandse designer Klaas Kuiken. Hij bedacht een dakpan die tevens die dienst doet als vogelhuisje waar de dieren een nestje in kunnen bouwen. De dakpan van Kuiken zie je hieronder.

vogelhuis dakpan

Vogelhuisje op het dak

De Turkse terracotta fabriek Hitit Terra,uit stad Çorum, nam het idee over om de vogelpopulaties in Turkije van nieuw ‘huizen’ te voorzien. Het bedrijf vertelde aan een een lokale nieuwssite dat de dakpannen gratis worden weggeven. Hieronder kun je de Turkse vogeldakpannen bekijken.

vogelhuis dakpannen
vogelhuis dakpannen
vogelhuis dakpan

Vogelpaleizen

Eigenlijk was de dakpan van Klaas Kuiken ook niet nieuw. Hij haalde dit idee weer uit de Turkse geschiedenis. In de tijd van het Ottomaanse rijk bouwden mensen prachtige miniatuurpaleizen voor de vogels. Ze gaven niet alleen dieren onderdak, ze geloofden ook dat ze goede daden verrichtten aan degene die ze had gebouwd. Op Atlas Obsura vind je een achtergrondartikel over deze vogelpaleizen.

Kijk ook eens op het Instagram account van Hitit Terra

Bronnen: Bored Panda, Design Boom Green Prophet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *