Verlaten knopenfabriek in Athene

In Patissia, een buitenwijk van Athene in Griekenland vind je een verlaten knopenfabriek. Het lijkt wel de set van een filmopname.

Verlaten fabriek

Een oude hoge schoorsteen en een lang betonnen smal verlaten gebouw. Alle ramen zijn gebroken. Dat is alles wat er nog over is van deze oude knopenfabriek. Naast deze knopenfabriek stond nog een gebouw. Dat was de textielfabriek, waar stoffen werden geverfd en kleding en werd gemaakt: de beroemde Nathaniel-fabriek. Van deze textielfabriek is niets meer over. De fabriek werd gesloopt en vervangen door een klein park met een fontein.

Verlaten knopenfabriek
Verlaten knopenfabriek

Knopenfabriek

De knopenfabriek is er nog wel. Er staat een hek omheen en alle deuren zijn vergrendeld. De schoorsteen is er ook nog. Daar staan drie zwarte sterren op, onder elkaar. Dit was het handelsmerk van de fabriek. In de fabriek werden knopen, spelden en gespen gemaakt. In de jaren ’60 en ’70 was de kleding van half Griekenland voorzien van de producten van deze knopenfabriek. De fabriek is allang niet meer in bedrijf en is verlaten. Alles lijkt zo te zijn achtergelaten. De fabriek is inmiddels leeggeroofd en er is goed geplunderd. Vele plastic zakken met knopen zijn opengescheurd en de knopen liggen verspreid over de ruimte. Kostbare zaken zijn meegenomen, maar de knopen zijn achtergelaten.

Bronnen: Mixani tou xronou, Snopes, Tacky Racoons,