Maison Bulle 6 Coques: futuristisch huis uit de jaren ’60

In Nederland hebben we de bolwoning en Frankrijk heeft de Maison Bulle 6 Coques: een zogenaamd Bubble House dat in 1963 is ontworpen door Jean-Benjamin Maneval. Deze plastic woning werd destijds gebruikt als een tijdelijk tentoonstellingspaviljoen voor een serie werken van Andy Warhol.

Maison Bulle 6 Coques

De Franse versie van onze bolwoning is ontworpen door architect en stedenbouwkundige Jean Benjamin Maneval. Hij zette de eerste schetsen voor Maison Bulle 6 Coques in 1963 op papier. Tussen 1968 en 1970 werden er 300 van deze huizen geproduceerd. Deze futuristische science fiction woningen bestaan uit zes onafhankelijke polyester cellen die op een betonnen sokkel zijn bevestigd. De woning heeft een oppervlakte van 36 vierkante meter en is voorzien van alle moderne gemakken te voorzien (toiletten, verwarming, elektriciteit, enz.). De woning is voorzien van geïntegreerde meubels waarvan de gebogen vormen zodat het goed in de ronde vorm van de woning past.

Plastic architectuur

Het Maison Bulle 6 Coques is een van de eerste Franse voorbeelden van. Lichtgewicht, weerbestendig, gemakkelijk te vormen, goedkoop te produceren en binnen 3 dagen in elkaar te zetten. Het is een knappe combinatie van nomadische architectuur en popart. Het leek een succes te worden, maar de populariteit nam snel af. Gebrek aan privacy en het gebrek aan een aparte ruimte voor de keuken, deden het ontwerp de das om.

Meer futuristische huizen

Overigens was Maison Bulle niet de eerste in de serie futuristische huizen. In de jaren ’50, ’60 en begin ’70 werden er veel meer van dergelijke bubble woningen gebouwd. Het begin met het experimentele werk van de Oostenrijks-Amerikaanse architect Frederick John Kiesler. Hij ontwierp in 1950 het Endless House dat echter nooit echt werd geproduceerd. Ook Ionel Schein met zijn Plastic House (1956), Arthur Quarmby met het Emergency Mass Housing Units (1962), Jean-Benjamin Maneval met het Maison Bulle (1963), het Futuro House van Matti Suuornen (1968) en Pascal Häusermann met Domobiles (1971) ontwierpen gelijksoortige plastic woningen.

Maison Bulle 6 Coques

Bekijk ook de Facebookpagina die aan deze bijzondere plastic woning is gewijd.

Bronnen: Bubble Mania, Inhexibit, Maurtimer, Piacé le radieux

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *