Site pictogram Pasa Bon !

Het einde van de Nakagin Capsule Tower!?

Aan de rand van de chique wijk Ginza in Tokio staat de Nakagin Capsule Tower. Ooit een vooruitstrevend stukje architectuur. Nu is de toren in verval geraakt en zijn er plannen om het gebouw te slopen. Of….

Nakagin Capsule Tower

De Nakagin Capsule Tower is ontworpen door de architect Kisho Kurokawa uit Japan. Hij noemde zichzelf overigens liever filosoof. het was een toren met capsules en was het toonbeeld van de Japanse Metabolisme-beweging Deze beweging ontstond aan het begin van de jaren ’60 en werd gekenmerkt door het ontwerpen van dynamische gebouwen die konden worden aangepast aan aan de toekomst. Het idee erachter was dat gebouwen- net als cellen in je lichaam- groeien, veranderen en vernieuwen.

De toren. Bron afbeelding: Nesnad via Wikipedia
Een capsule in de toren. Bron afbeelding: Chris 73 via Wikipedia

Stapel wasmachines

De toren heeft aan de buitenkant wel iets weg van wasmachines die op elkaar zijn gestapeld. Maar de wasmachines zijn in feite de capsules. Elke capsule is tien vierkante meter groot en waren bedoeld voor zakenmannen en vrijgezellen die een pied-à-terre nodig hadden of met een kleine ruimte toe konden. Ze waren karig ingericht en bestonden dus uit enkel een bed, een kleine badkamer en een uitklapbaar bureautje. Koken kon je er niet. De capsules waren al in de fabriek voorgeprefabriceerd. De bouw nam daarom slechts dertig dagen in beslag en bestond met name uit het stapelen van die capsules.

Close up van de Nakagin Capsule Tower, Afbeelding via Stocksnap.io

Een krot

De Nakagin Capsule Tower was oorspronkelijk bedoeld om 25 jaar mee te gaan. Daarna zou het moeten wijken voor een ander gebouw. En dat het maar een korte levensduur zou hebben, is goed te zien. De toren is in verval geraakt. Afbrokkelend beton, lekkende leidingen en veel lapwerk. In 2007 overleed de architect en er werd besloten om de toren te slopen. Maar dat plan werd in de koelkast gezet, vanwege de beurscrash van 2008. Door de Olympische Zomerspelen van 2020 kwam er opnieuw aandacht voor deze bijzondere toren en gingen er weer stemmen op om deze toren toch te behouden.

Bronnen: BubbleMania, National Geographic, Toeps, Wikipedia

Mobiele versie afsluiten