Twee bijzondere dorpen in Japan

Shirakawa-go en Kayabuki no Sato zijn twee bijzondere dorpen in Japan. De huizen zijn authentieke Japanse huizen met een rieten dak. Zo bijzonder dat ze wel twee keer per jaar geblust moeten worden!

Gassho stijl

De huizen zijn gebouwd in de gassho stijl. Dit is een architectonische stijl uit de 17de eeuw tot aan het begin van de 20ste eeuw. De gassho stijl wordt gekenmerkt door een rieten en steil hellend dak. Het gassho-dak heeft een helling van ongeveer 60 graden en vormt een bijna gelijkzijdige driehoek. Door deze steile helling kan sneeuw gemakkelijk van het dak glijden. De huizen zijn groot, met drie tot vier verdiepingen tussen de lage dakranden. Ze zijn van oudsher bedoeld om grote families te huisvesten en een zeer efficiënte ruimte voor diverse ambachten en werkzaamheden. De daken, die werden gebouwd zonder dat daar een spijker aan te pas kwam, vormden een grote zolderruimte die werd gebruikt voor het kweken van zijderupsen.

Bijzondere dorpen op werelderfgoedlijst

De twee bijzondere dorpen in Japan Shirakawa-go en Kayabuki no Sato zijn gebouwd in gassho stijl. en staan op de werelderfgoedlijst van Unesco en moeten dus goed onderhouden en beschermd worden. Deze houten huizen met rieten dak zijn kwetsbaar en vooral vuur is hun grote vijand. Mocht de bliksem inslaan, kortsluiting ontstaan of iets dergelijks, dan is de kans dat deze huizen vlam vatten, erg groot. Daarom is er een sprinklersysteem ontwikkeld. Dat mag niet teveel in het zicht staan. Deze sprinklers staan daarom verdekt opgesteld en zijn deze sprinklers verstopt in diverse hutjes die verspreid zijn opgesteld in het dorp. In Shirakawa-go zijn er zo’n 60 van deze blusinstallaties. Best veel voor zijn klein dorpje met slechts 114 huizen. Maar als er brand uitbreekt, dan kan de schade beperkt worden.

bijzondere dorpen
Brandoefening in Shirakawa-go

Blusinstallatie testen

Natuurlijk worden deze blusinstallaties getest. Dat gebeurt twee keer per jaar. Afgelopen 25 oktober was er weer een brandoefening. Die is ieder jaar vlak voor de winter, want dan gaan mensen weer kachels opstoken. De brandoefening is een mooi evenement waar vele toeristen op af komen. Er is zelfs een speciaal uitkijkpunt gebouwd om het schouwspel te bekijken.

Bronnen: Buffaloah, Jeroen Apers, Peak Experience Japan, Sankei