Nabluszeep

Ambachtelijke productie van Nabluszeep

De  productie van Nabluszeep uit Palestina gaat op ambachtelijk wijze. Het is echt handwerk en er is nog helemaal niets geautomatiseerd. Nabluszeep is niet alleen bijzonder vanwege de productie, maar ook vanwege de ingrediënten, waarvan olijfolie het hoofdbestanddeel is.

Eirik Moe uit Noorwegen maakte een prachtige video die een kijkje in de keuken biedt in een zeepfabriek in Nablus. Het hele productieproces van deze olijfoliezeep neemt ongeveer een maand in beslag.

Olijfolie en soda

De zeep wordt gemaakt van natuurlijk ingrediënten, namelijk olijfolie en soda. Veel beter dan de meeste soorten zeep, want die  zijn meestal maar slecht voor je huid en voor het milieu. De zeep uit Nablus komt uit de gelijknamige stad uit aan de Westelijke Jordaanoever. Hier wordt al honderden jaren olijfolie geproduceerd en in de 10de eeuw ontstond hier een zeepindustrie. Handelsreizigers namen deze zeep mee op hun tochten en brachten het mee nar Engeland. Zelfs de Britse koningen gebruikte deze olijfoliezeep.

Nabluszeep
Nabluszeep. Bron foto: محمد الفلسطينيEigen werk, CC BY-SA 3.0, via Wikipedia

Nabluszeep

Een mengsel van oliefolie, soda en enkele andere ingrediënten wordt gekookt. Daarna wordt het over een grote vloer verspreiden  in stukken verdeeld en voorzien van een stempel. Het wordt vervolgens in blokken gesneden die worden opgestapeld in  orens, zodat de zeep kan drogen. Zelfs de verpakking van de zeep is een ambacht en wordt met de hand uitgevoerd. Bekijk hieronder de video waarin de productie van deze bijzondere zeep van het begin tot het eind in beeld is gebracht.

Bronnen: NablussoapWikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *