knot van de sumoworstelaar

De knot van de Sumoworstelaar

De kapper van de Sumoworstelaar heeft een belangrijke taak. Hij moet er namelijk voor zorgen dat de knot van de Sumoworstelaar perfect zit. Dit is belangrijk want de knot laat namelijk zien hoe goed je bent.

Sumoworstelen

Sumo is een traditionele Japanse worstelsport die meestal wordt beoefend door zeer zwaarlijvige mannen. De sport is super populair in Japan en het wordt beschouwd als moderne krijgskunst en wordt dan ook vaak op televisie uitgezonden wordt. De worstelpartij vindt plaats in een cirkelvormig deel van een kleibodem (dohyo) en gaat gepaard met vele rituelen en tradities. Zo geldt er een absoluut verbod voor vrouwen om de ring te betreden, omdat ze worden gezien als onrein. De dohyo geldt als een heiligdom, het gevecht tussen de worstelaars als een krachtmeting tussen godheden.

De knot van de Sumoworstelaar

Ook het kapsel is belangrijk. Dat laat namelijk zien hoe goed en ervaren je bent. De knot van de Sumoworstelaar is geïnspireerd op het kapsel van de Samurai uit de 8ste eeuw.

Chonmage van de Samurai. Bron afbeelding Wikipedia

Knippen is er niet bij

Het lange loshangende kapsel van een beginnende worstelaar, de zanbara is een beetje slordig. Knippen is er niet bij. Als de worstelaar met pensioen gaat wordt de knot afgeknipt. Dat gaat gepaard met veel ceremonie. Supporters kunnen die afgeknipte haarlokjes kopen.

Wie is wie in Sumo?

Naast de worstelaars zelf en de stalmeester zijn er in de Sumowereld drie belangrijke banen. Er is de gyoji, dat is de scheidsrechter en de yobidashi, de ringomroeper. De derde belangrijke taak in het worstelen is weggeld voor de kapper. De sumokapper wordt tokoyama genoemd. De tokoyama is de enige die het werk achter de schermen van de worstelarena verricht. Er zijn slechts 55 meesterkappers in Japan en zij zijn de enigen die zijn geautoriseerd door de Japan Sumo Association.

Jarenlange opleiding

Het werk van de gyoji en yobidashi en de kappers begint al op vroege leeftijd. Meestal start je als je een jaar of 15 bent. Hoe ouder en hoe beter je wordt, hoe hoger je op de op de ladder staat en alleen de allerbesten mogen het haar van een yokozuna (een worstelaar in de hoogste divisie) stylen en de knot van de Sumoworstelaar aanbrengen. En dat is namelijk best lastig, want de knot moet er altijd perfect uitzien. Ook tijdens de wedstrijd. Het duurt ongeveer 3 jaar voordat je een gewone sumo knot, de zogenaamde chonmage, kunt maken. Waarschijnlijk komt dat omdat er geen ‘handleiding knot maken’ bestaat. Iedere kapper moet het zelf zien uit te vinden en zijn eigen stijl ontwikkelen.

De perfecte knot

Na die 3 jaar ben je er nog niet, want het duurt ongeveer 10 jaar voordat een kapper het niveau bereikt hebt waarop hij de oicho mage kan ‘beeldhouwen’. Het is een speciale knot, want alleen worstelaars in de bovenste twee divisies mogen deze tijdens een wedstrijd of andere formele evenementen dragen. De vorm van de oicho mage, is gebaseerd op de gingko boom. Het kapsel lijkt namelijk op het blad van die boom.

knot van de sumoworstelaar
Knot van de sumoworstelaar in de vorm van een gingkoblad: de oicho mage. Bron afbeelding: Wikipedia

Bekijk hieronder hoe een tokoyama een oicho mage maakt.

Kappersgereedschap

Om de knot van de Sumoworstelaar aan te brengen, beschikt de tokoyama over speciaal gereedschap. Het bestaat uit een reeks kammen, die elk voor een specifieke taak zijn ontwikkeld. Ze zijn gemaakt van een bepaald hout en alleen geproduceerd door één in Nagoya gevestigd bedrijf. Deze speciale kammen zijn nodig omdat rikishi-haar over het algemeen erg dik is en na de training vol zand zit. De tokoyama kamt, wast en stylt het haar ook elke dag. De kapper hoeft de kammen overigens niet zelf te kopen. Dat doet de Japanse Sumo Association. Naast kammen, maken speciale touwen om het haar op te binden, spelden, pommade en natuurlijk de schaar deel uit van het kappersgereedschap

Sumokapper

Kato Akira is een sumokapper. Hij werkt al 52 jaar als tokoyama en wordt beschouwd als een van de beste in zijn vak. In onderstaande video neemt Akira de kijker mee in de wereld van de sumokapsels. Je ziet de traditionele knot en de oicho gingko die alleen door worstelaars op hoog niveau wordt gedragen.

Meer bijzondere kapsels

De knot van de Sumoworstelaar is niet het enige bijzondere kapsel op deze aardbol. Wat denk je van deze haardrachten van Nigeria en het Amasunzu kapsel. En ooit gold er een verbod op lang haar. En wist je dat er zelfs straatkunst en haar te zien is en dat er geld met haar bestaat.

Bronnen: Japan Times, Meridian, NOS, Tintin Culture, Wikipedia