Typemachine

Comeback van de typemachine

De typemachine maakt net zoals, de vinylplaat en de platenspeler een comeback. Weg met die laptop! Gewoon weer een stukje tekst tikken op die ouderwetse schrijfmachine.

Digital burnout

De comeback van de typemachine is natuurlijk niet echt een feit. Want op zo’n ouderwets ding is het echt niet handig werken. Toch is er wel een hang naar deze ouderwetse schrijfmachine. Een beetje uit nostalgie, tegen het snelle, 24/7 mentaliteit, waarin fouten maken niet meer mag en je continu moet nadenken of jouw privacy niet i het geding komt. De moderne mens kampt met eenvoudigweg met een digital burnout en zo’n mechanische typemachine, wordt opnieuw gewaardeerd.

Typemachine gekte

Dichters verkopen gedichten die ze met de hand getypt hebben op de schrijfmachine. Er worden Type-ins georganiseerd, waarbij tikfans op antiek en vintage schrijfmachine kunnen uitproberen. En de ambassadeur van de typemachiens is Tom Hanks. In 2016 werkte hj mee aan de documentaire California Typewriter, waarin kunstenaars, schrijvers en verzamelaars aa n het woord komen die idolaat zijn van deze mechanische tikker. Bekijk hieronder de trailer.

Hanks is een verwoed verzamelaar en heeft inmiddels meer dan 250 typemachines verzameld. Hij heeft er in 2017 zelfs een boek over geschreven: Uncommon Type. Ook is er voor Apple-apparaten een app die de Hanx Writerr heet en waarmee je laptop of mobieltje omtovert tot een typemachine met unieke geluiden en animaties.

Typen op het net

Het internet staat vol met sites die de ouderwetse tikker weer in oude glorie willen herstellen. Er zijn vele, vele blogger die over de typemachine schrijven. Type-writer, Writing Ball, The Classic Typewrite page, Davis Typewriter Works, Typosphere zijn slecht een paars voorbeeld. Hier vind je er nog veel meer.

Advertentie voor de Typo typewriter uit 1930 – 1935. Bron afbeelding Mo via Flickr

Ook op YouTube zijn er veel video’s te vinden die over d tikmachine gaan. Kijk maar eens op Typewriter Passion, Typewriter Justice en Typewriter Minutes.

Handig is Typewriter database. Dit is een verzameling van foto’s van typemachines van over de hele wereld. Deze foto’s zijn gekoppeld aan fabrikanten en dienen niet alleen als waardevolle extra informatiebron voor onderzoek over verschillende machines, maar zijn ook leuk om door te bladeren en zien wat verzamelaars zoal verzamelen. Wil je weten in welk jaar jouw typemachine is gemaakt, dan kun je zoeken op serienummer en het merk.

Lees meer berichten over bijzondere schrijfmachines.

Bronnen: Catawiki, Newschannel 9, The Straits Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *